Om oss
Digitalidag är en nationell samverkansplattform som sätter digitaliseringens möjligheter och utmaningar i fokus. Vi samlar aktörer från privat och offentlig sektor samt civilsamhället för att inspirera fler människor att vilja och kunna ta del av den digitala utvecklingen.
Digitalidag grundades 2019 av Forum för Omställning, med stöd av initiativtagarna Susanne Ackum och Oscar Stege Unger. Sedan januari 2024 är Digitalidag en del av Post- och telestyrelsens (PTS), vilket ger oss möjlighet att arbeta långsiktigt med att främja digital inkludering för alla.
Utveckling och syfte
Sedan starten har Digitalidag byggt på bred samverkan mellan sektorer, där varje aktör bidrar med sin expertis och sina resurser. Målet är att ge fler människor tillgång till verktyg och kunskap som behövs för att delta i den digitala utvecklingen – oavsett förmåga, ålder eller erfarenhet.
Genom samarbete och innovation hjälper Digitalidag till att fylla luckor i människors "digitala pussel" och skapar förutsättningar för att fler ska våga och vilja bli mer digitala.
Temadagen Digitalidag
Kärnan i initiativet är den årliga temadagen, en stor gemensam kraftsamling där digitaliseringen sätts i fokus. Temadagen arrangeras på platser runt om i hela Sverige och bjuder på aktiviteter som riktar sig till såväl nybörjare som experter inom digitalisering.
Samverkan
Digitalidag bygger på samverkan. Genom att förena aktörer från offentlig och privat sektor samt civilsamhället för att skapas möjligheter för ett digitalt inkluderat samhälle. Digitalidag är summan av alla aktörers insatser, och genom gemensamma krafttag har vi lyckats:
Inspirera digital nyfikenhet: Genom aktiviteter för både nybörjare och experter.
Bygga broar: Hjälpa människor att fylla luckor i sitt ”digitala pussel”.
Erbjuda möjligheter: Med fysiska mötesplatser och samordnade insatser över hela landet.
Vi tror på att samverka brett för att lyckas med den digitala omställningen. Tack vare engagerade aktörer har vi skapat en plattform där alla, oavsett ålder, förutsättningar eller erfarenhet, kan hitta sin plats i det digitala samhället.
Digitalidag utveckling
- 2024
- 385 aktörer
- 530 aktiviteter
- 185 kommuner
- 2023
- 375 aktörer
- 1000 aktiviteter
- 216 kommuner
- 2022
- 250 aktörer
- 1000 aktiviteter
- 215 orter
- 2021
- 250 aktörer
- 1315 aktiviteter
- 210 orter
- 2020
- 215 aktörer
- 285 aktiviteter
- 110 orter
- 2019
- 75 aktörer
- 33 aktörer
- 11 orter