Gå till huvudinnehållet

Ingen ska lämnas utanför det digitala samhället

ingresstext Hundratals aktörer i gemensam nationell kraftsamling för ökad digital inkludering I dag medverkar 385 aktörer från offentlig och privat sektor samt civilsamhället för att öka den digitala inkluderingen under etiketten Digitalidag. Det arrangeras över 500 aktiviteter från Kiruna i norr till Ystad i söder.

Digitalidag är en nationell satsning som handlar om att inspirera alla människor till att vilja och kunna vara en del av den digitala utvecklingen. Årets Digitalidag präglas av mod; att utforska ny teknik, att utveckla sina färdigheter och att pröva nya samarbetsformer. Dagarna erbjuder även ett tillfälle att reflektera över digitaliseringens inverkan i en snabbt föränderlig värld. Under de två temadagarna 15-16 november erbjuds allmänheten både digital vägledning och inspirationsföreläsningar, bland annat inom artificiell intelligens.

text i kursiv ”För att fler ska få bättre förutsättningar att kunna fatta vardagsnära beslut behöver vi minska det digitala utanförskapet. Exempelvis kan det handla om att kunna boka läkarbesök, få post från myndigheter eller betala räkningar på ett snabbt och säkert sätt. Men att minska det digitala utanförskapet kan också handla om att fler får möjligheten att öva sina färdigheter i ny teknik, exempelvis AI. Det har potential att underlätta för många, både privat och i arbetslivet”, säger text i fetstil Erik Slottner, civilminister med ansvar för digitalisering

Trygg och relevant digitalisering

Digitalidag syftar till att öka den digitala inkluderingen genom att möta människor på platser där de känner sig trygga och genom aktörer som är relevanta just för dem. Ambitionen är att minska dagens digitala utanförskap, och även verka proaktivt för att nya kunskapsgap inte ska bildas. Tillsammans verkar aktörerna för att göra ett brett kunskapslyft för Sverige. Målet är att en miljon människor i Sverige fram till den 16 november ska förbättra sina digitala färdigheter utifrån sina egna förutsättningar.

text i kursiv "Målet en miljon var modigt och det enda sättet det kan uppfyllas är genom att många aktörer samlas och arbetar tillsammans. Satsningen Digitalidag handlar om att lyssna, samtala och samarbeta. Det är en nödvändighet för att vi ska bli ett digitalt inkluderat och konkurrenskraftigt Sverige för alla, säger text i fetstil Dan Sjöblom, generaldirektör för PTS och ordförande för Digitalidag-rådet.

Alla aktiviteter som sker under dagen syftar till att bidra till målsättningen. Alla aktörer som medverkar under Digitalidag står för sina egna aktivitetskostnader. Digitalidag är summan av alla aktörers engagemang.

Fler satsningar inom ramen för Digitalidag:

  • Ring Digitalidag:

    En bemannad telefonlinje är öppen för dig som vill ha hjälp med digitala frågor. Linjen (010-550 25 00) är öppen kl. 9-12 från den 7 okt – 29 nov. Under Digitalidag-dagarna är servicen öppen från kl. 9-16, och då finns hjälp och vägledning att få på svenska, engelska och arabiska. Telefonlinjen bemannas av frivilliga i Digitalidags-nätverk. Läs mer om


  • Livesändning: Digital inkludering för ett hållbart samhälle (10.00-11.30):

    Varmt välkommen att ta del av

    Digitalidag - en del av PTS webbsändning om modets betydelse för ökad digital inkludering och konkurrenskraft. Se sändningen här:


  • Prompt-SM:

    För att inspirera fler svenskar att vilja, våga och kunna utforska AI-verktyg lanserar Google Sverige, i samarbete med Digitalidag – en del av PTS, “Prompt-SM” – en tävling där Sveriges bästa promptare utses. Prompt-SM syftar till att bidra till att höja Sveriges AI-kompetens och inspirera fler svenskar till att testa på generativ AI. Besök

    för mer information och deltagande.

Kontaktperson för press och mediefrågor:

  • Petter Öhrn, pressansvarig PTS

Om Digitalidag - en del av PTS

Digitalidag – en del av Post- och telestyrelsen (PTS) är en samverkansplattform som vilar på tre ben: lyssna, samtal och samarbete. Årligen arrangeras Digitalidag-dagarna där digitaliseringens möjligheter och utmaningar sätts högst upp på agendan. Under Digitalidag den 15-16 november görs en nationell kraftsamling för att inspirera alla människor till att vilja och kunna vara en del av den digitala utvecklingen. Från och med den 1 januari 2024 är Digitalidag en integrerad del av Post- och telestyrelsen (PTS). Dessförinnan var Digitalidag ett projekt under Forum för Omställning.