Vilka målgrupper riktar Digitalidag sig till?
ingresstext Samverkansplattformen Digitalidag arbetar för att öka den digitala inkluderingen i Sverige och verkar förebyggande för att nya kunskapsgap inte bildas. Särskilt fokus riktas mot grupper som riskerar eller befinner sig i ett digitalt utanförskap. Insatser skapas också för att förebygga nya former av kunskapsgap bildas, till exempel inom artificiell intelligens (AI).
Målgrupperna varierar därför beroende på aktivitet och aktör. Det är dock alla aktörers insatser som gör att vi tillsammans når ut brett och att aktiviteter arrangeras för många olika målgrupper.
text i fetstil Vad är en aktivitet?
En aktivitet inom Digitalidag är en insats eller ett evenemang som syftar till att stärka människors digitala färdigheter och öka den digitala inkluderingen. Aktiviteten kan rikta sig till en bred eller specifik målgrupp (t.ex. äldre, unga, företagare, nyanlända, kunder, medarbetare) eller vara öppen för alla. Den kan vara fysisk, digital eller hybrid.
Aktörers deltagande ser olika ut och det välkomnar Digitalidag. Deltagande kan vara allt från en enkel informationsinsats till ett stort event – det viktigaste är att den skapar värde och bidrar till att fler kan ta del av digitaliseringens möjligheter.
text i fetstil Exempel på ämnen och teman
Digitala verktyg och tjänster som vi använder i vardagen - praktiska råd som kan förenkla vår vardag
Artificiell intelligens (AI) - generativ AI , möjligheterna och utmaningarna med AI
Säkerhet och trygghet - praktiska råd om hur man uppträder säkert på internet och förebygger att utsättas för digital brottslighet, t.ex. bedrägerier
Digitaliseringens roll i samhället - vikten av att vara digitalt inkluderad
text i fetstil Exempel på aktiviteter riktade till specifika målgrupper
Här är några exempel på aktiviteter anpassade för specifika aktörer och målgrupper.
text i fetstil Seniorföreningar
Visa en sändning om hur man uppträder säkert på internet. Syftet är att målgruppen ska bli mer medvetna internetanvändare och minska risken att bli utsatt för bedrägerier.
– anordna en informations- och utbildningsträff där deltagarna får en praktisk genomgång inom digital vardagsekonomi.
Bjud in digitala coacher som kan bistå med stöd vid hantering av digitala verktyg och tjänster och svara på frågor. Digitala coacher kan finnas till hands via t.ex. kommuner eller företag.
Anordna en kurs i ett aktuellt ämne, t.ex. sociala medier, generativ AI, hantering av digitala tjänster eller digitala verktyg.
text i fetstil Näringslivet
Erbjud medarbetare möjligheten att utveckla sin digitala kompetens genom interna kompetenshöjande insatser, t.ex. föreläsningar eller kurser om hur medarbetare på ett effektivt sätt kan använda AI i sitt arbete.
Delta i aktiviteter tillsammans med andra aktörer, t.ex. civilsamhällesorganisationer, seniorföreningar eller offentlig sektor, som syftar till att öka individers digitala kompetens. Bidra med er expertiskunskap och kompetens inom ert område.
Uppmuntra medarbetare att vara digital coach, t.ex inom Ring Digitalidag eller på en lokal mötesplats.
text i fetstil Bibliotek/kommun
Nyttja lokalerna för att skapa ett öppet hus. Bjud in en eller flera aktörer som kan erbjuda medborgare möjligheten att prova på, ställa frågor och få kunskap om digitala tjänster och verktyg.
Visa en film/sändning om ett ämne som belyser digitaliseringens möjligheter och utmaningar.
Förstärk den hjälp som erbjuds varje dag. Arbeta aktivt med att kommunicera vad ni erbjuder för hjälp och stöd samt vad medborgare kan ta del av för tjänster hos er.
Erbjud medborgare möjligheten att ”Boka en bibliotekarie” för att få enklare teknikhjälp, komma igång med e-böcker, informationssökning etc.
text i fetstil Civilsamhällesorganisationer
Arrangera samtal eller arbeta med att sprids rapporter eller projekt som rör den digitala utvecklingens möjligheter eller utmaningar.
Arbeta aktivt med kommunikationsinsatser eller informationskampanjer för att öka medvetenheten om vikten av digital inkludering.
Arbeta tillsammans med andra organisationer för att dela resurser och bästa praxis.