Gå till huvudinnehållet

Digitalidag 2024 - delta och engagera dig!

Vi är glada för att initiativet Digitalidag sedan januari 2024 är en del av . Digitalidag 2024 arrangeras för första gången under två dagar den text i fetstil 15 – 16 november. Genom brett samarbete finner vi nya vägar för att inspirera fler till att vilja och kunna vara en del av den digitala utvecklingen.

På den här sidan kan ni läsa mer om årets inriktning och mål för Digitalidag 2024, hur vi arbetar med samverkan samt ta del av vårt stödmaterial – Digitalidag-paketet.

Yngre kvinna hjälper äldre kvinna vid en dator, med text om Årets Digitalidag 15–16 november.

Om Digitalidag 2024

Digitalidag är en samverkansplattform och nätverk som består av mer än 375 aktörer. Tillsammans med nätverket verkar vi och bidrar till att öka den digitala inkluderingen och delaktigheten i Sverige. Tillsammans med nätverkets aktörer har Digitalidag utvecklats sedan starten år 2019 och nu tar vi ytterligare kliv när Digitalidag är en del av PTS. PTS arbetar sedan länge med att skapa förutsättningar för digital inkludering och Digitalidag möjliggör att vi kan stärka och komplettera arbetet.

Digitalidag handlar om att genom samverkan inspirera fler människor till att vilja och kunna vara en del av den digitala utvecklingen. Tillsammans är vi också en kraft för att förebygga att nya former av utanförskap bildas. Den stora bredden i nätverket – där aktörer bidrar inom sitt kompetensområde – möjliggör att vi tillsammans finner nya sätt för att öka den digitala kompetensen och delaktigheten. Genom att möta människor på platser där de känner sig trygga och genom aktörer som är relevanta just för dem kan vi skapa ett digitalt inkluderat och konkurrenskraftigt Sverige för alla.

Inför Digitalidag 2024 uppmuntrar vi alla aktörer att fundera på:

  • Vilka möjligheter/utmaningar möter ni kopplat till den digitala utvecklingen? Har er organisation/målgrupp specifika behov?

  • Skulle ni vilja komma i kontakt med någon aktör i nätverket för att samarbeta kring frågan?

  • Skulle ni i er organisation kunna hjälpa andra?

Foto på person med t-shirttext: Vad betyder digitaliseringen för dig?

Aktiv matchmaking - samverkan

Varje dag görs insatser – från det offentliga, privata och civilsamhället – för att hjälpa fler in i det digitala samhället. Inom Digitalidags-nätverk finns ett stort engagemang och vilja till att bidra än mer i detta arbete. I år påbörjar vi därför arbetet för att möjliggöra för aktörer att bidra under årets alla dagar. Temadagarna Digitalidag är ett verktyg för att lyfta fram den hjälp som finns året om, testa nya samarbetssätt och knyta nya kontakter för att samarbeta på lång sikt.

Digitalidag har sedan starten år 2019 gjort över 400 matchningar. Matchningarna anpassas utifrån aktör, målgrupp och tema.

När vi agerar matchmaker börjar det ofta som en idé eller att ett behov identifieras. Idéen kan uppstå vid olika tillfällen som till exempel under ett möte, genom e-post eller att vi blir kontaktade i en specifik fråga. Därefter ser vi över vilka aktörer som skulle kunna involveras för att gemensamt skapa en aktivitet som svarar upp mot det identifierade behovet. Alla intresserade parter bjuds därefter in till ett möte och sedan är arbetet igång.

Matchmaking-arbetet utgår från följande steg:

  1. Identifierar ett behov eller idé från en aktör

  2. Inventerar i Digitalidags-aktörsnätverk

  3. Initierar kontakt med annan aktör

  4. Matchar ihop aktörer

  5. Förmedlar information och uppmuntrar till samarbete

  6. Uppföljning efter att samarbete är inlett

Gemensamma mål för 2024

Våra mål för 2024

text i fetstil

text i fetstil Mål om att 1 miljon personer utvecklar sin digitala kompetens

Målet är att 1 miljon personer ska ha utvecklat sin digitala kompetens utifrån sina egna förutsättningar och behov mellan den 18 april och 16 november.

text i fetstil Aktiviteter i alla Sveriges kommuner

Under Digitalidag 2024 är målet att minst en aktivitet arrangeras i i alla Sveriges 290 kommuner.

Det är tillsammans med alla deltagande aktörers olika insatser som vi kan nå årets mål 2024. Vägen framåt är bred samverkan.

  • Vi uppmuntrar alla aktörer att kompetensutveckla sin personal/volontärer inom ett område som rör digitalisering och som är relevant för den egna verksamheten.

  • Uppmuntra alla involverade att hjälpa kunder och personer i sin omgivning med digitala verktyg och tjänster

  • Vi uppmuntrar aktörer att gå samman och skapa öppna hus där medborgare får möjlighet att testa, prova på, ställa frågor och få kunskap om digital service – från det privata, offentliga och civilsamhället. Lyft även gärna fram den hjälp som ni erbjuder året om!

Engagera er tillsammans med oss

I Digitalidags-nätverk finns en stor bredd av aktörer som kan bidra på olika sätt för att öka den digitala inkluderingen och delaktigheten i Sverige. Några aktörer har en lokal mötesplats som kan aktiveras, en annan har medarbetare som vill vara digitala coacher och den tredje har nära kontakt med målgruppen som aktivt bjuder in besökare. När vi kombinerar detta och samarbetar kan vi skapa aktiviteter där vi möter människor på platser där de känner sig trygga och genom aktörer som är relevanta just för dem.

Aktiviteter och exempel

Öppet hus

Under Digitalidag hoppas vi att många lokala mötesplatser som t.ex. bibliotek, föreningshus, butiker, kommunhus, servicekontor eller andra offentliga rum aktiveras runt om i hela Sverige och där det arrangeras Digitalidag-aktiviteter. Samverka gärna med andra aktörer och skapa öppna hus där medborgare får möjlighet att testa, prova på, ställa frågor och få kunskap om digital service – från det privata, offentliga och civilsamhället. Lyft även gärna fram den hjälp som ni erbjuder året om.

Föreläsningar och seminarier

Ni kan, i egen regi eller i samverkan med andra, även erbjuda föreläsningar, sändningar, seminarium, samtal eller poddavsnitt inom något relevant ämne som belyser digitaliseringens möjligheter och utmaningar. Ni kan också medverka genom att aktivera era kommunikativa kanaler och plattformar och sprida information om Digitalidag. Exempelvis genom era digitala skärmar, annonsering eller sociala medier-kampanjer.

Delta som digital coach

Du kan delta som digital coach under temadagarna 15-16 november eller vid andra tillfällen under året. Genom att delta som digital coach bidrar du till att:

  • Besvara frågor om digitala verktyg och tjänster på lokala mötesplatser, t.ex. under drop in-tider. Volontärsinsatser sker både under temadagarna och övriga dagar.

  • Delta i telefonservicen Ring Digitalidag 2024 (aktiv from hösten 2024)

Bild som visar två personer som tittar på en datorskärm och en illustration av fyra händer
Statesn servicecenter

Digital coach-utbildning

Tillsammans behöver vi hjälpas åt för att minska det digitala utanförskapet. Vi har därför tagit fram en digital coach-utbildning. Utbildningen ger dig ett grundläggande stöd i vad som är bra att tänka på när du stöttar andra och svar på vanliga frågor.

Internetstiftelsen arrangerar kostnadsfritt digitalt event - Tänk säkert och agera smart på nätet

Välkommen till ett digitalt event som gör dig till en säkrare och mer medveten internetanvändare. Eventet är en del av Tänk säkert-kampanjen, eMedborgarveckan och Digitalidag. Sänds live 11 oktober kl. 10.30-12.30 och under Digitalidag den 15-16 november.

Ring Digitalidag 2024

Telefonservicen Ring Digitalidag- 010-550 25 00- är öppen vardagar kl. 09.00-12.00 mellan den 7 oktober-29 november. Dit kan alla ringa för att ställa frågor om digitala tjänster och verktyg. Vill du bemanna Ring Digitalidag som digital coach? Anmäl dig!

Digitalidags digitala kickoff

Årets första digitala kickoff arrangerade vi på Digitalidag – en del av Post-och telestyrelsen (PTS) den 18 april. Under kickoffen startade vi gemensamt igång årets arbete inför temadagarna den 15 – 16 november 2024. Kickoffen arrangerades hos Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Bild på DigitalIdags team

Medskick till medverkande aktörer

text i fetstil Alla aktörer bestämmer själv om man vill delta under en dag eller båda dagarna den 15-16 november. Några viktiga medskick:

  • Digitalidag är en oberoende plattform. Under Digitalidag fokuserar vi på folkbildning, inte försäljning.

  • Om aktiviteten är öppen för allmänheten är den inkluderande, bred och har fritt inträde för alla deltagare. Det är också viktigt att det tydligt framgår att aktiviteten är en del av Digitalidag.

  • Alla aktörer står själva för sina aktivitetskostnader som lokal, personal, utrustning, ev fika.

  • Alla aktörer är ansvariga för att marknadsföra sin Digitalidag-aktivitet och vi rekommenderar alla aktörer att aktivera sin kommunikation i god tid. Digitalidag kommunicerar alla aktörers engagemang via vår hemsida och andra kommunikativa kanaler.

Anmäl ditt intresse för medverkan

Det första steget för att medverka under Digitalidag 2024 den 15-16 november är att skicka in er intresseanmälan till oss. Därefter kommer vi att kontakta dig. Som aktör väljer ni själv om ni vill delta under en dag eller båda dagarna.

Digitalidag-paketet - stödmaterial

När du har skickat in er intresseanmälan är det dags att komma i gång med er aktivitetsplanering. I syfte att försöka förenkla och underlätta för alla aktörer har vi tagit fram ett stödmaterial – Digitalidag-paketet – som vi hoppas kommer hjälpa er i planering. Digitalidag-paketet består av:

  • Projektledningsstöd

  • Samverkanspaket

  • Kommunikationsmaterial

Foto från DigitalIdag

15 - 16 NOVEMBER

Är du intresserad av att delta som aktör i Digitalidag 2024?

Anmäl ditt intresse via vårt formulär så kontaktar Digitalidag dig.