Gå till huvudinnehållet

Tillsammans för digital inkludering: mod och samarbete som driver förändring

text i fetstil Digitalidag är inte bara temadagar, utan en samverkansplattform som arbetar för att skapa ett digitalt inkluderande samhälle för alla.  Under höstens kickoff, den 17 oktober, diskuterades hur modiga beslut och samarbete över hela landet kan göra detta möjligt. Genom att samla röster från universitet, företag och andra samhällsaktörer visade evenemanget hur gemensamma insatser kan göra verklig skillnad. Lina Cronquist, Hedda Svensson och Lovisa Lundh, från Digitalidag- en del av PTS, ledde samtalen och intervjuerna med gästerna. 

När samhället digitaliseras snabbt är det viktigt att ställa sig frågan: kursiv text Vilket samhälle vill vi leva i, och hur kommer vi dit? Mod är avgörande för att staka ut visionen och riktningen för att nå dit. Det handlar om att våga agera eller avstå, prova nya arbetssätt, lyssna och att lära sig mer. Det är kärnan i Digitalidag – en gemensam rörelse som förenar hundratals aktör att tillsammans kraftsamla för ökad digital inkludering.  

Modiga beslut för digital inkludering

Under kickoffen betonade text i fetstil Elin Wihlborg, professor i digital inkludering vid Linköpings universitet, vikten av modiga beslut för att möta framtidens utmaningar. Hon pekade på samhällets förändrade sätt att använda teknik och hur detta kräver nya sätt att tänka och organisera sig. För att skapa ett hållbart digitalt samhälle måste vi våga ta stora och ibland radikala beslut, även om de kan vara kontroversiella. 

"Det är ett annorlunda samhälle vi lever i idag," sade Wihlborg. "Tänk när vi använde telefonkatalog för att ringa någon, eller hur vi letade reda på en busstidtabell." Hon tillade att samhället behöver mod för att våga ifrågasätta och se över grundläggande strukturer, och hon betonade: "Jag är beredd att bli utskälld." Wihlborg förklarade att mod innebär att våga ta ställning och utmana etablerade normer. 

Lina Cronquist intervjuar Elin Wihlborg som är med på storbild
Intervju med Björn Blondell från Digital Kickoff 2024

Vikten av att lyssna 

text i fetstil Björn Blondell, divisionschef på PTS, lyfte vikten av att lyssna och lära under sitt samtal med text i fetstil Lina Cronquist, projektledare för Digitalidag. De talade om kommunturnén i region Västerbotten som PTS och Digitalidag gjorde tidigare i höstas. ”Det är väldigt lätt att sitta i Stockholm och titta ut genom Sverige via statistik, men då får man inte riktigt känslan för vad det är som pågår där ute. Huvudsyftet för mig att åka på dessa turnéer är att lyssna, lära och samtala och få en bättre förståelse för hur situationen ser ut”, säger Björn. 

AI: ett fokusområde för framtiden 

Kickoffen berörde såklart även vad som kommer ske under årets Digitalidag-dagar den 15- 16 november. Ett tema som många aktiviteter fokuserar på är text i fetstil artificiell intelligens (AI). Under kickoffen lyftes samtal om hur AI kan användas på ett ansvarsfullt sätt, vilka möjligheter den skapar, men också vilka etiska frågor som behöver hanteras. 

text i fetstil Björn Appelgren från Internetstiftelsen deltog i en intervju med text i fetstil Hedda Svensson, där han berättade om vikten av att öka kunskapen om AI med dess potential och risker. Den 11 oktober arrangerade Internetstiftelsen ett digitalt event ”Tänk säkert och agera smart på nätet” där ett tema var just hur AI kan användas säkert och effektivt. "Det är viktigt att fler får kunskap om AI så att de kan fatta medvetna beslut om hur de använder tekniken," sade Appelgren. 

Evenemanget var en del av e-Medborgarveckan, Tänk Säkert-kampanjen och såklart Digitalidag. Under Digitalidag-dagarna kommer sändningen att visas på mötesplatser runt om i hela landet.   

Intervju med Björn Appelgren Internetstiftelsen
Lovisa och Hedda i samtal under kickoff 2024

Ring Digitalidag: ett sätt att hjälpa fler 

Ett annat inspirerande initiativ som diskuterades var text i fetstil Ring Digitalidag, ett projekt som syftar till att hjälpa människor att få stöd med digitala verktyg via telefon. Telefonservicen bemannas av frivilliga från Digitalidag-nätverk. Det möjliggör att vi tillsammans kan hjälpa människor som känner sig osäkra kring digitala tjänster.  

text i fetstil Dan Sjöblom, generaldirektör för PTS och ordförande för Digitalidag, har vid flertalet tillfällen medverkat i  Ring Digitalidag. "Att vara med och ta emot samtal i Ring Digitalidag är en chans att förstå vilka frågor som är mest aktuella och var vi kan göra mest nytta," förklarade Sjöblom. Detta engagemang från ledande beslutsfattare visar på viljan att möta människor där de är och hjälpa dem navigera i den digitala världen. 

Lärdomar från Ukrainas digitala omställning 

Ett av de mest berörande inslagen under kickoffen var diskussionen om Ukrainas digitala resa. Efter invasionen behövde landet snabbt utveckla digitala lösningar för att fortsätta erbjuda samhällsfunktioner. Detta kallades för "ett digitalt språng" av Elin Wihlborg.  

För några veckor besökte en delegation med kvinnliga ledare från Ukrina inom digital transformation PTS där denna utveckling beskrevs närmare.  

"Man har tagit fram en statlig app DIIA, som står för 'staten och jag tillsammans'," berättade Wihlborg. Plattformen samlar digitala tjänster i en app baserat utifrån livshändelser, vilket ger medborgarna enkel tillgång till statliga tjänster, sociala nätverk och viktig information. I DIIA-appen kan man till och med både fria och gifta sig. En ny form av nytta som digital teknik kan möjliggöra. 

kursiv text Bilden visar en delegation från Ukraina som besökte PTS tidigare i höst. Delegationen bestod av kvinnliga chefer i ett ledarskapsprogram inom digital transformation.

Delegation från Ukraina
Intervju med Johanna Elvinsson från Mastercard på Digitalidags kickoff 2024

Betalningshjälpen: trygghet genom samarbete 

En annan höjdpunkt var text i fetstil Betalningshjälpen, ett projekt från Mastercard i samarbete med banker och civilsamhället. text i fetstil Johanna Elvinsson, strategichef på Mastercard Norden  Baltikum, berättade hur initiativet startades för att stötta äldre och andra grupper som känner sig osäkra med digitala betalningar. 

"Det startade med en röd stuga som vi åkte runt med på utbildningsturné för att lära ut om digitala betalningar," sade Elvinsson. "Det är enkelt om man har testat och fått vägledning, men har man inte det är det helt plötsligt väldigt komplicerat att använda appar och så vidare." 

Tillsammans inkluderar vi alla 

Samarbete var ett centralt tema under kickoffen, och Dan Sjöblom lyfte hans glädje och tacksamhet för alla aktörers engagemang. I år är fler än 385 aktörer med och skapar Digitalidag-rörelsen.  Under kickoffen lyftes olika historier på hur aktörer samverkar. Ett exempel som särskilt fastnade för Digitalidags ordförande var samarbetet i Umeå på Frivilligcentralen där basketspelare hjälper äldre att bli mer digitala. ”Under årets Digitalidag ser jag fram emot att möta denna fina rörelse”, säger Dan Sjöblom.  

Avslutande tankar: mod och samarbete för digital inkludering 

Genom hela evenemanget framträdde två tydliga teman: mod och samarbete. Det är tillsammans vi kan möta de digitala utmaningarna och skapa ett samhälle där alla har möjlighet att delta, oavsett var man bor eller vilken bakgrund man har. Det krävs mod att tänka nytt och bryta gamla mönster, något som många av talarna betonade under dagen. 

När samhället digitaliseras snabbt, måste vi fråga oss vilket samhälle vi vill leva i och modet är avgörande för att forma den framtiden. Digitalidag är ett bevis på att när företag, myndigheter och civilsamhälle arbetar sida vid sida, kan de skapa lösningar som inte bara är tekniska, utan också mänskliga. Detta hoppas vi än mer kan bana vägen för en digital framtid där ingen lämnas utanför. 

 

text i fetstil Tack till alla aktörer, kommuner och individer som deltar och bidrar till årets rörelse. För att ni både har ork och engagemang att tillsammans arbeta för att inspirera alla människor till att vilja och kunna vara en del av den digitala utvecklingen. 

Lina intervjuar Dan Sjöblom på Digitalidags kickoff 2024