Gå till huvudinnehållet

Digitalidag 2025 är igång – här är höjdpunkterna från årets kickoff

text i fetstil Hur skapar vi ett mer digitalt inkluderande Sverige – på riktigt? I slutet av april samlades vi digitalt för att kickstarta arbetet inför årets Digitalidag. Kickoffen blev ett energifyllt avstamp, fullt av möten, idéer och konkreta exempel – som visade hur förändring börjar med samtal och samverkan.

"Digitalidag vill genom aktiviteter försöka förenkla, inspirera och helt enkelt sänka trösklarna så att fler känner sig taggade och också vill vara med och bidra."

Se kickoffen i sin helhet på vår Youtube-kanal:

Kickoffen – vår gemensamma startpunkt

Kickoffen är vår gemensamma startpunkt – ett sätt att samlas, inspireras och planera tillsammans. I år ville vi särskilt få deltagarna att känna att varje insats – stor som liten – är viktig för att öka den digitala inkluderingen.

Med värme, humor och tydlighet lotsade moderatorerna text i fetstil Lovisa, text i fetstil Hedda och text i fetstil Lina oss genom en sändning som blandade strategiska samtal, praktiska exempel och goda historier.

Vi möttes från hemmakontor, konferensrum samt i studion – förenade i ambitionen att göra digital inkludering tillgänglig för fler. Det här är några av höjdpunkterna från vår gemensamma start på året.

Gemensam riktning och handling 

Hur bygger vi ett digitalt inkluderande Sverige – på riktigt? Den frågan satte tonen när text i fetstil Dan Sjöblom, generaldirektör på Post- och telestyrelsen, deltog i kickoffens första samtal:

kursiv text "Det är alltid härligt att dra igång ett nytt Digitalidag-år. Man har ju lärt sig med det här gänget att man kan ha höga förväntningar, så det har jag i år också."

Dan berättade också att myndigheten från och med i år fått ett regeringsuppdrag om att verka för en ökad digital inkludering och en ökad användning av digitala tjänster. Myndigheten ska i dialog med berörda offentliga och andra aktörer, främja, stödja och följa arbetet med att uppnå en sådan utveckling. Ett uppdrag myndigheten själva efterfrågat.

För att öka den digitala inkluderingen behöver vi arbeta ihop. text i fetstil Lina Cronquist, projektledare för Digitalidag, reflekterade över styrkan i Digitalidag-nätverket där närmare 400 aktörer gemensamt är med och bidrar för ökad digital delaktighet i hela landet. Vilken kraft vi tillsammans skapar!

Ring Digitalidag – året runt

Ett konkret exempel på hur Digitalidag-plattformen översätts till handling är telefonlinjen Ring Digitalidag – en trygg väg in i det digitala för den som känner sig osäker. Varje tisdag året runt kan människor ringa in och få hjälp med digitala frågor, oavsett om det handlar om e-legitimation, att installera appar eller förstå sin e-post.

kursiv text "Det här är ett perfekt exempel på något som började litet – med mycket hjärta – och som nu blivit en viktig, konkret funktion i samhället." – Hedda Svensson.

text i fetstil Therése Alatalo Bohm, digital coach som besvarar samtal i Ring Digitalidag, beskrev de vanligaste frågorna: kursiv text "En av våra vanligaste frågor handlar om BankID. Hur man skaffar BankID, hur man använder BankID, hur man vågar använda det."

Hon delade också ett minnesvärt ögonblick: kursiv text "Jag minns en dam som behövde hjälp med att installera en app på sin telefon. Vi satt en stund tillsammans och trixade med det här. Men vi lyckades till slut och hon blev så himla stolt när hon hade lyckats installera appen."

Therése förmedlade också kärnan i uppdraget: kursiv text "Ring in! Det är bara vi i luren. Och vi finns ju här med tålamod, värme och ett leende för att svara på alla frågor."

text i fetstil Ring Digitalidag visar att digital inkludering börjar i samtalet – och i modet att våga fråga.

Olika perspektiv i studion 

I studion möttes också två röster från olika delar av samhället: Markus Bylund, digitaliseringschef på SKR, och Sara Övreby, samhällspolitisk chef på Google.

De samtalade om vikten av digital inkludering ur både ett offentligt och privat perspektiv. Markus betonade hur kommuner och regioner står nära människors vardag, och hur viktigt det är att alla invånare har förutsättningar att hänga med i den digitala utvecklingen:

kursiv text "Tillgänglighet är nyckeln när vi pratar om digital inkludering – annars möter vi inte alla invånare. Det är också en demokratifråga."

Sara lyfte att digital inkludering länge varit en central del av Google Sveriges arbete. Hon pekade på behovet av samarbeten och konkreta initiativ för att nå fler med utbildning, verktyg och digital trygghet:

kursiv text "Man tror ju att det handlar om teknik, men allting handlar egentligen om människor."

Samtalet visade på styrkan i att förena olika sektorer kring ett gemensamt mål – och hur Digitalidag fungerar som en viktig arena för detta.

Visionen bakom plattformen

I studion deltog också text i fetstil Oscar Stege Unger, initiativtagare till Digitalidag. Under samtalet kallades han träffsäkert för "pappa till Digitalidag", och reflekterade över utvecklingen sedan starten 2019.

Han beskrev hur Digitalidag vuxit från ett initiativ till en bred rörelse – och hur avgörande det är att hålla tempot i det gemensamma arbetet framåt. Ledarskap, samverkan och långsiktigt engagemang är avgörande för att nå fram till fler – oavsett bakgrund eller förutsättningar.

Oscar summerade sin upplevelse av dagen med orden:

kursiv text "Jag slås över hur spännande perspektiv som de här tidigare gästerna och det vi har sett i sändningen har på frågan kring vad teknologi kan hjälpa oss med i att bygga ett bättre samhälle".

kursiv text "Men också mångfalden av utmaningar som vi behöver adressera för att nå fram till var och en i att hitta vägen in till att kunna nyttja den här teknologin som finns tillgänglig."

Matchningar som skapar skillnad  

Flera gäster delade exempel på hur samarbete kan se ut i praktiken, och vad som planeras under årets temadag den 10 oktober:

  • text i fetstil Nasiba Daytabar, Welcome House i Stockholm, berättade hur de matchats med aktörer som BankID, Kivra och Ericsson – och hur dessa samarbeten lever vidare även efter temadagen Digitalidag.

  • text i fetstil Laure Fournier, Linnéuniversitetet, visade hur de i Växjö jobbar med digital inkludering från barn till seniorer – genom kodning, workshops och samverkan med kommunen och Araby Park Arena.

  • text i fetstil Erik Hedin, Samhall, berättade att de erbjuder deras 20 000 medarbetare att gå PTS digital coach-utbildning – en jätteinsats för kompetens och inkludering. Fantastiskt!

  • text i fetstil Anna Sollén, eRUM, som är en del av Lycksele kommun och Lycksele bibliotek berättade om vilken otrolig hjälp som de dagligen erbjuder kommuninvånare och delade spännande idéer kring vad som kommer ske på plats under Digitalidags temadag den 10 oktober.

  • text i fetstil Björn Appelgren, Internetstiftelsen, berättade att de är igång och planerar en sändning som kommer sändas under temadagen Digitalidag vars innehåll skapas i dialog med målgruppen, nämligen seniorer. Mer information kommer framöver.

Årets mål – tydliga och inkluderande

Vi har två gemensamma mål för 2025:

text i fetstil 1. Minst en aktivitet i varje kommun – oavsett arrangör. Ett viktigt mål sett ur ett demokratiskt perspektiv.

text i fetstil 2. En miljon personer ska stärka sin digitala kompetens. Förra året nådde vi över 978 000 människor – i år går vi hela vägen!

Så, vad händer nu?

Temadagen den 10 oktober blir årets stora höjdpunkt, men arbetet pågår redan nu – i det lilla, i det lokala, i samtalen. Kickoffen påminde oss om att:

  • Du måste inte uppfinna hjulet. Visa upp det du redan gör.

  • Matcha med andra – vi hjälper dig hitta rätt samarbetsaktörer.

  • Delta på dina villkor – oavsett om du är en kommun, förening, företag eller enskild eldsjäl.

Avslutande tankar: Tillsammans formar vi ett digitalt inkluderat Sverige för alla 

Årets första kickoff visade tydligt att vägen mot digital inkludering kräver både riktning och närvaro – nationellt såväl som lokalt. Det handlar om att lyssna in, agera tillsammans och våga möta människors verkliga behov. Med Digitalidag som samverkansplattform blir det tydligt att vi kan åstadkomma mer när vi arbetar sida vid sida – oavsett sektor, roll eller geografi.

Det finns en kraft i att inte stå ensam. När erfarenheter, idéer och initiativ kopplas ihop skapas något större än summan av delarna. Det är där förändringen tar fart – i matchningen, samtalet, mötet.

kursiv text "Vi är tusentals människor, personer, röster som går samman för ett gemensamt mål." – Lina Cronquist

text i fetstil Tack till alla er som bidrar – med tid, idéer och hjärta – till att göra Digitalidag till en rörelse där vi tillsammans inspirerar alla människor till att vilja och kunna vara digitalt delaktig i samhället.

Dtext i fetstil u som vill vara med i vår digitala gemenskap, registrera dig som aktör här: